Formand på farten

I Tanzibarn arbejder vi alle frivilligt, og vi har endda en formand, der med glæde betaler for at måtte arbejde lidt ekstra for sagen. Vores dygtige formand Vibeke Larsen viser nye sider af sit arbejde med at hjælpe Tanzania i dette fine indslag fra TV2 Nord.  

“Når Vibeke Larsen har ferie fra sit job som hjemmesygeplejerske, er det hverken hjemlig hygge eller charterferier, der lokker. I stedet sætter hun kursen mod Tanzania for at hjælpe de lokale. Sådan har det været, siden hun sammen med sin mand besteg Kilimanjaro og faldt pladask for landet og befolkningen.”

Vi er rigtig stolte af at have en så aktiv og entusiastisk formand, som ikke bare går forrest med opvasken og sæbeproduktionen, men også tager en ordentlig tørn for foreningens arbejde i Usa River.

Se det fine indslag fra PUST Media: https://www.tv2nord.dk/artikel/vibeke-hjaelper-lokale-i-tanzania?fbclid=IwAR014rqoOMD02JhlaPRKowf0FT8-OZNmcXa1XaumjSlcZrLVva9gzutIHiw 

Træt af at pakke gaver ind?

Giv et medlemskab i julegave for kun 50,-

Igen i år har du mulighed for at give et julegave-medlemskab til Tanzibarn. Du får et personligt print-selv bevis, der kan lægges under juletræet eller bruges som adventsgave. 

Du gør således: Send en mail til tanzibarn@gmail.com med navn på giver og modtager, og overfør 50,- pr medlemskab. Så modtager du et gavebevis pr mail.

Mobilepay: 86143 (husk at indtaste dit navn og adresse)

eller overfør til: Reg.nr.: 7040 og kontonummer: 1195642 (husk at opgive navn og adresse)

Idrætsefterskole løb hele natten for Tanzibarn

De friske efterskoleelever fra Tirstrup Idrætsefterskole kæmpede hårdt i 24 timer for at samle ind til Tanzibarns projekter. Det gjorde de over evne og donerer det store beløb på 68.000 kroner til foreningen.

Medlemmer, bekendte og selv aktive tanzanianere med Facebook-profiler gjorde deres til, at Tanzibarn skulle være foreningen, der skulle støttes af Tirstrup Idrætsefterskole og deres 24-timers løb. Det lykkedes at Tanzibarn og projektet Legeheltene begge skulle støttes af det sponsorerede løb. Og løb – det gjorde de unge mennesker!

Tanzibarns næstformand Anders Hjortskov besøgte efterskolen, holdt et kort foredrag om foreningens projekter i Usa River og gav en indføring i Swahili. Dagen forløb med både tanzaniansk fodbold med hjemmelavede bolde og bålmad i gården. 

Stor sum til frivilligt arbejde

Ugen efter galt det selve 24-timers løbet. Idrætslærere og elever havde trænet hårdt til opgaven, testet ruten og lært om at økonomisere med kræfterne, så det var muligt at løbe helt op til 90 kilometer på dagen. Tanzibarns frivillige, medlemmer 

og bestyrelse fulgte løbet tæt og var vildt overraskede og rørte over det store engagement, som eleverne udviste.

Eleverne endte med at samle et svimlende beløb på 

137.633,50 kroner ind – hvoraf halvdelen går direktetilTanzibarns projekter. Vi er enormt taknemmelig for det store stykke arbejde, som de meget engagerede lærere og elever på skolen har lagt i sagen.   

Masser af tipsmidler til Tanzibarn

Tanzibarn har modtaget 48.614 kr fra de danske udlodningsmidler, tidligere kendt som tipsmidlerne, som driftsstøtte til foreningen. 

Hvornår har du sidst spillet på hjemmeholdet? Hvert år sender Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S penge til samfundet i form af udlodningsmidler, der består af overskuddet fra lotto m.v. Det bliver til ca. 3,3 mio. kroner om dagen. Pengene uddeles af de danske ministerier, hvor kulturstyrelsen står for uddeling af 81% af udlodningsmidlerne. I år har Tanzibarn modtaget 48.614 kr fra udlodningspuljen til drif af almennyttige og humanitær formål. 

Det er midler der har stor betydning i vores lille forening. Mange fonde og puljer prioritere igangsættelse af nye initiativer og støtter ikke drift af igangværende projekter. Vi har løbende mange nye aktiviteter og projekter i de lokale foreninger, som vi kan søge midler til, men vi prioritere også at have en fast kerne i aktiviteterne, som kan være svære at søge midler hjem til. 

At modtage midlerne fra Udlodningspuljen har derfor stor betydning for Tanzibarns arbejde i Tanzania og er med til at sikre en stabilitet og sikker drift af foreningen. Du kan læse mere om udlodningsmidlerne her: www.udlodningsmidler.dk

Gang i dansetruppen til sportsfesten

De højenergiske fyre fra sportsklubbens dansetrup viste for nyligt deres seneste intense show til ære for foreningens store begivenhed på sportspladsen. Se en flot video fra dagen.

https://youtu.be/BlMVp8NT0FE

Tirstrup Idrætsefterskole løber for Tanzibarn

Tirstrup Idrætsefterskole samler ind for Tanzibarns projekter til deres årlige velgørenhedsløb i oktober, hvor hver en kilometer tæller. Bidrag og vær sponsor for de aktive elevers virke.

Efter en velbesøgt afstemning om hvilket projekt Tirstrup Idrætsefterskole skulle vælge at samle ind til med deres elevers velgørenhedsløb, valgte skolen både at støtte foreningen Legeheltene og Tanzibarns projekter på én gang. Det er vi utrolig stolte og taknemmelige for.

Hvor meget de aktive elever samler ind, er op til både deres ben på dagen den 10. oktober og deres sponsorers bidrag – alt fra en øre til flere hundrede kroner kan doneres per kilometer, så alle kan være med til at støtte de gode formål.

Gå ind på hjemmesiden kilometerdonation.dk for at læse mere om, hvordan man kan støtte indsamlingsløbet.

Tirstrup Idrætsefterskole skriver om løbet:

“Den 10-11. oktober 2019 går Tirstrup Idrætsefterskole traditionen tro ”all in” på Skolernes Motionsdag og sender elever (og lærere) ud på det berømte og berygtede 24-timers motionsløb. Det kræver planlægning og er en ekstrem styrke- og udholdenhedsprøve for eleverne. Og vi ved at der bliver flyttet mange grænser på dét døgn.

Under de 24 timer skal eleverne nemlig gennemføre så mange kilometer som muligt. Målet er, at alle som minimum når maratondistancen, 42,195 kilometer, og derudover få mange med i ”klub 100”. Eleverne skal selv planlægge, hvornår de løber, spiser og sover for at få flest kilometer ud af de 24 timer.

Fra skolens side ønsker vi at benytte anledningen til at gøre en god gerning, som samtidig er med til at motivere eleverne til at løbe endnu længere. I år har vi valgt at pengene fra 24timersløbet helt ekstraordinært skal gå til to organisationer, det er Tanzibarn og Legeheltene.”

Vi glæder os i Tanzibarn over at være med og følger spændte begivenhederne.

Frivillige landmænd får uddannelse og dyrker spinat til Caféen

En håndfuld unge fyre har meldt sig som frivillige til at dyrke et stykke jord, de har fået af et familiemedlem. Deres tanke er at dyrke grøntsager til frivilligcaféen Cafe Hobby Fast Food. Det markerer et nyt kapitel i URYDO’s udvikling.

En række stolte unge mænd står blandt friske spinatplanter midt på den mark, som leverer mad til Usa Rivers frivilligcafé. Med navne som Asanga, Nasri og Isack er de 5-6 fyre driftige entreprenører, som ved at arbejde frivilligt på et lille tilbudt jordstykke kan blive uddannede som dygtige landmænd.

For at klæde de unge på til opgaven, var de i dag på besøg hos et Hollandsk familieejet selskab ”Rijk Zwaan”, hvis mål er at uddanne bønder i at dyrke de bedste grøntsager. Selskabet startede i 1924, og  har de sidste 25 år udviklet sig til at have afdelinger i hele verden. Hovedkvarteret for hele Afrika er i Tanzania.  Her udbredes viden om den bedste måde at dyrke grøntsager på: jordforhold, vandforhold, gødning, vejr og teknologi. Hovedformålet er at træne nye landmænd, men der udvikles også de bedste frø til formålet.

De fem unge frivillige, kokken Juma og manageren Daudi fik for kort tid siden den første lektion i ”farming”. De unge var meget interesseret og deltog aktiv i hele undervisningen, der bestod af en times introduktion af en lærer. Derefter blev de unge vist rundt på farmen. Der blev vist forskel på, hvordan kål voksede med 25 cm afstand mellem hver plante, og hvordan de voksede med op til 45 cm mellem hver plante: Stor forskel i størrelse.

Derefter blev de unge vist rundt i forskellige drivhuse. Her blev der dyrket tomater, peberfrugter, agurker og salat. Her blev bl.a. undervist i vigtigheden i at holde døre lukket for insekter for herved at undgå at bruge sprøjtegifte. Salaten blev dyrket i et specielt vandingssystem, hvor planten voksede i et stykke skumgummi uden jord. Den kunne så høstes med rødder og derved holdes frisk i op til en uge, hvis rødderne blev holdt fugtige. Derved kan den sælges til en højere pris, og samtidig undgås madspild.

Efter en formiddag på denne farm, som helt sikkert har sat mange tanker i gang hos de unge, var tiden til at tage hjem og tænke over, hvordan næste skridt i dette nye projekt skal blive. De unge er helt sikkert meget motiveret for projektet, og de første resultater viser allerede, at der er blevet hørt efter.

Hør formand Vibeke Larsen fortælle om Tanzibarns projekter

Tanzibarn er en dansk forening, der støtter unge i uddannelse, laver projekter, der bekæmper fattigdom, hiv/aids og utryghed. Vi støtter jobskabelse, sundhed og demokrati.

Få et indblik i, hvordan vores projekter med låne-/sparegrupper, sportsaktiviteter og uddannelseshjælp i denne lille video, hvor formand Vibeke Larsen fortæller.

Altsammen for at forbedre unge og udsatte livsvilkår og give dem en sikker og stabil fremtid i Tanzania!

Foreningskvinde i Usa River sætter fællesskaberne højt

Den driftige forkvinde i URICOs bestyrelse hedder Eunike Kuzwa og driver selv et børnecenter. Hun er meget optaget af at tingene gøres ordentligt og af låne-/sparegruppernes succes.

Kvinden, der bestyrer børnecenteret HEDO, er også formand i URICO. Hun taler flydende engelsk. Hun fortæller, at der lige nu er 10 grupper låne-/sparegrupper i borgerforeningen, der har eksisteret siden 2014. Der har været to grupper mere, men de to blev ekskluderet, da de ikke kunne overholde reglerne.

Låne-/sparegrupperne fik i starten et beløb fra foreningen, som de delte ud til alle grupperne. 2 millioner tanzanianske shilling til hver gruppe. Hver gruppe kunne så bestemme, hvordan de skulle lånes ud til deres medlemmer, og de betaler en meget lille rente i forhold til et lån i banken. (Af 100.000 shilling betales 3.000 shilling hver måned).

Sidste år havde denne kvindes gruppe et overskud på 1 million shilling, og de blev uddelt til medlemmerne. Grupperne består hovedsageligt af kvinder, og der foretages ikke noget i gruppen, uden det er bestemt på deres møder. De har møde hver tredje måned i grupperne og generalforsamling i november for alle grupperne.

Grupperne betyder, at kvinderne kan netværke med hinanden, og er fælles om forskellige ting. De har bygget et fællesskab op. Derover har det forbedret deres livsstil og gjort forretning nemmere.

Kvinderne kunne dog i høj grad bruge de gamle børnehjemsbygninger. Før de blev besat af regeringen, kunne kvinderne gøre brug af biblioteket og ind i mellem computerne. Desuden var der gode bygninger til deres møder, som godt kunne bruges. 

Et kig ind i et lokalt børnecenter

Besøg hos Hope Empoverment Development Organisation (HEDO), som bestyres af en af foreninges kvindelige medlemmer

Hope Empoverment Development Organisation (HEDO) er et børnecenter for omkring 50 børn i Usa River-området. Det har eksisteret i syv år. Børnene kommer dagligt fra klokken 8.00 til klokken 14.00 og enkelte til klokken 18.00. Børnene er i alderen fra 2 år til 6 år og bliver alle undervist i tal og bogstaver og får desuden engelskundervisning.

De bor om natten hjemme hos den familie, de har, hvilket blandt andet betyder, at mange bor hos deres bedsteforældre. Det er ikke gratis at gå i denne institution, det koster 15.000 tanzanianske shilling per måned, hvilket svarer til ca. 45 kroner. Pengene går til at betale to lærere, og to måltider mad dagligt. Børnene får ofte vælling til formiddag, og en frokost før de tager hjem.

HEDO bestyres af en tanzaniansk kvinde, der før hun gik på pension var lærer selv, så hun kan i ny og næ træde til med undervisning. Hun har bygget centret i sit eget hjem. Der er to bygninger til klasseværelser, to toiletter og et bad til børnene samt et køkken.

Kvinden har fået hjælp fra en amerikansk kvinde, der laver fundraising i USA til dette projekt. Hun syr også skoleuniformer og strikker huer til alle børnene. Så kunne nogle tænke sig at strikke huer til børn i alderen 2 til 6 år, er de velkomne. Der skal jo være en til hvert barn.

next
prev

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/www/tanzibarn.dk/wp-content/plugins/logo-slider/ls_logoslider.php on line 488