Tidligere formand fortæller om sit nyeste møde med Usa River

Birthe Bache har startet foreningen Tanzibarn op for 20 år siden for at hjælpe gadebørn og et lokalsamfund i Usa River. For nyligt var hun tilbage for første gang i et årti for at møde nogle af børnene og se projekterne, der stadig fungerer i byen. 

Det er lang tid siden, at forkvinden Birthe Bache for Tanzibarn gennem næsten 20 år har set byen og borgerne. Men hun følger stadig med i udviklingsarbejdet og er begejstret for at besøge frivilligcaféen og møde nogle af de tidligere børnehjemsbørn, som hun i sit frivillige arbejde har hjulpet videre i livet.

“Det er mindst 10 år siden, at jeg har været her i landet. Meget er ved det gamle: duftene, menneskene og den dejlige stemning. Andre ting har forandret sig. Blandt andet har jeg set en flot café, der er vokset ud af en MAERSK-container. Her har vi spist frokost og er blevet serviceret på bedste vis af glad volontører,” fortæller Birthe Bache. 

Siden hun påbegyndte et lille projekt med et køkken der kunne give gadebørn i Usa River et måltid mad om dagen, er der sket meget. Et børnehjem til 40 børn voksede sig stort og blev efterfølgende lukket for at lave bredere projekter med lokale borgere som samarbejdspartnere. Selvom projekternes former ser anderledes ud, kan Birthe Bache godt finde tegn på det frivillige arbejde, som hun har stået for i Tanzibarn:

“Vi har også besøgt nogle af de tidligere børnehjemsbørn, som nu bor rundt i byen, har etableret egen butik eller stadig er ved at uddanne sig. De har fået deres egne hjem og er glade og også en smule taknemmelige over for det arbejde, som vi i Tanzibarn. Det glæder mig meget,” slutter hun. 

Indkaldelse til generalforsamling 2020

Tanzibarn indkalder hermed alle medlemmer af foreningen til ordinær generalforsamling. Kom og deltag i diskussionerne, spis god mad og hør om projekterne i Usa River, Tanzania. 

Den årlige generalforsamling for Tanzibarn kommer traditionen tro til at foregå på

Kolding Bibliotek Slotssøvejen 4, 6000 Kolding.
Lørdag d. 21. marts fra kl. 13.00 – 16.00 – OBS: Generalforsamlingen er udsat. 

På baggrund af den nuværende situation i landet udskyder vi også generalforsamlingen i Tanzibarn og vender tilbage med en ny dato. 

På generalforsamlingen vil blive fortalt og vist billeder fra de igangværende projekter, og du vil blive opdateret på de lokale samarbejdsparters arbejde og projekternes aktiviteter og resultater. I starten af året har bestyrelsesformand Vibeke Larsen igen været forbi projekterne i Usa River og har set hvordan det går med de tre projekter. 

Mad og drikke vil koste 30 kr. og af hensyn til traktementet, beder vi om tilmelding til næstformand Anders Hjortskov på tanzibarn@gmail.com eller på telefon 42318704 inden den 17. marts.

Dagsorden: 
  1. Valg af dirigent
  2. Formandens beretning
  3. Fremlæggelse af årsregnskabet til godkendelse
  4. Fremlæggelse og drøftelse af hovedlinjerne for foreningens virksomhed i det kommende år samt budget for det nye regnskabsår, herunder fastsættelse af kontingent
  5. Valg af medlemmer til bestyrelsen
  6. Valg af suppleant(er) til bestyrelsen
  7. Valg af revisor
  8. Eventuelt

Bestyrelsesvalg (Punkt 5 og 6):

Hanne Johansen, Maren Grønbæk og Lene Weisbjerg er på valg.

Derudover skal mindst én suppleant vælges. 

Læs dokumenterne til generalforsamlingen:

Nye aktiviteter fixer taget

Sports- og fritidsklubben i Usa River er ramt af de store mængder regn, som klimaforandringerne byder på. Det går ud over bygninger – ikke mindst klubhusets halvtag, som står til renovering. Heldigvis har foreningen bag sportsklubben fået nye indtægtskilder til at reparere taget. 

Vejret i Tanzania kan være en udfordring. I år har det regnet meget, selv i hele den tørre tid har der været regnskyl dagligt, og sportsklubben har lidt under al den regn. Pælene, der holder det lille bliktag, og giver skygge for sol eller regn, har det ikke godt. Under halvtaget spiller børnene normalt bordtennis, og kvinderne fra URICO laver deres batik og sæbe. 

For et stykke tid siden blev bordtennis bordet flyttet ud fra halvtaget, og nu er det desværre ødelagt af vand. Men det kunne ikke stå under halvtaget mere, fx hvis børn fandt på at lege under halvtaget ved og det faldt sammen. 

Så nu er er der via indtjeningen fra Air Bnb-aktiviteter som cykelture fundet penge til at lave et nyt halvtag. Taget pilles ned, 6 nye jern piller støbes ned i jorden, og det hele bygges op igen. Så kan kvinderne igen arbejde og børnene lege sikkert uden fare for nedstyrtning.

Rose er en hård nyser

Der er ikke meget, der kan vælte den unge mor Rose af pinden. Hun arbejder hårdt i hotelbranchen seks dage i uge og kan se sin datter på den ene fridag om ugen. Drømmen om at eje en motorcykel til taxavirksomhed er inden for rækkevidde. 

Det tidligere børnehjemsbarn Rose arbejder hårdt for at få hverdagen til at hænge sammen, sørge for sin datter og samtidig spare sammen til en bedre fremtid for dem begge. Hun har et job på et stort hotel i Usa River. Hun møder kl 8.00 til kl 18.00 – 6 dage om ugen for at vaske op og gør rent på hotellet – om torsdagen har hun fri.

Roses datter Vanessa er nu tre et halvt år og bor stadig hos bedsteforældrene seks dage om ugen. Men om et år skal hun i skole. Grundskolen er gratis. Men det koster alligevel en del for en enlig mor. Rose skal købe skoleuniform, bøger og afgifter til skolen. Omkring 30.000 tsh pr. måned inklusiv morgenmad og frokost hver dag. Det er knap 100 kr.

Rose står tidlig op og laver mad over sit gasblus. Hun spiser morgenmad, og gemmer resten til hun kommer hjem. Frokost får hun på arbejdet. Den lille gasflaske, som morgenmåltidet blev lavet på, varer i 2 måneder. Den koster 20.000 tsh – ca. 60kr. Rose har heller ikke råd til en sygeforsikring i øjeblikket. Den vil koste fra 30.000 til 300.000 tsh pr år. Rose har det heldigvis godt lige nu.

Rose og datteren Vanessa har det godt, og trives trods deres vanskelige økonomiske situation – Vanessa er en glad lille pige.

Få måneder fra en motorcykel

Rose er nu flyttet til et lidt bedre værelse, der koster 25.000 tsh (75 kr) pr måned, hvor der er strøm, men ikke vand. Det betyder, at hun må gå og købe vand hver uge og opbevare det i spande på værelset.

Hun tjener 130.000 tsh pr måned. Knap 400 kr. Heraf ligger hun penge til side hver måned. Hun sparer op til en motorcykel. Hun har fået 1.500.000 tsh af Tanzibarn i “end contract”. Det er en økonomisk bistand, som børnene kan få som starthjælp, når de skal stå på egne ben. 

Motorcyklen koster 2.000.000 tsh brugt og Rose har sparret op i 1 år. Om 2 måneder har hun penge nok. Så køber hun en brugt motorcykel, som hun vil leje ud, og regner med at få 30.000 tsh i leje pr måned. Den vil blive brugt til taxakørsel. Det vil hjælpe hende gevaldigt til at kunne klare dagligdagen for sig selv og sin datter.

Gang i lydstudiet i Usa River

Athumani fra Usa River har gang i forretningen i sit studie støttet af Tanzibarn. Kunderne køber musik og film digitalt, men her er det hverken James Bond eller Game Of Thrones, der er trækplastre. 

De unge i Tanzania er vilde med at se film og høre musik, som bliver delt via små studier i lokalområdet. Her er det ikke Oscarvindere og Hollywood-produktioner, der er i høj kurs, men snarere filippinske, thailandske og koreanske film, som er et hit. 

Det tjener tidligere børnehjems barn, Athumani eller ” DJ Tumbo”, sine penge på. Han har med hjælp fra Tanzibarn startet et studio op, og har nu udvidet det, så der kan være en bænk og tre stole til kunder, der kommer for at købe serier eller musik. 

“Folk kommer forbi med et USB-stik, som jeg kan lægge film og musik over på. De fleste har fjernsyn, hvor man kan sætte et USB-stik direkte i og se film og serier. Kunderne kan rigtigt godt lide koreanske, indiske og kinesiske film. Ofte vil de gerne have dem oversat til Swahili, ellers kan de ikke lide dem. Det hjælper mig til at få mad på bordet og til at betale huslejen,” fortæller han.

“Jeg vil gerne sige tusind tak for den støtte, som medlemmerne af Tanzibarn har vist mig. Med denne computer kan jeg fortsætte mit arbejde, som bliver meget nemmere,” slutter Athumani med henvisning til den nye computer, som han har fået doneret. 

Hver mandag tager Athumani under navnet DJ Tumbo til Arusha for at købe de nyeste serier. De indtales på swahili af en populær DJ. Hør Athumani fortælle om sin forretning, og hør den unge kvindelige kunde fortælle om, hvad hun kommer og køber i videoerne. 

Formand på farten

I Tanzibarn arbejder vi alle frivilligt, og vi har endda en formand, der med glæde betaler for at måtte arbejde lidt ekstra for sagen. Vores dygtige formand Vibeke Larsen viser nye sider af sit arbejde med at hjælpe Tanzania i dette fine indslag fra TV2 Nord.  

“Når Vibeke Larsen har ferie fra sit job som hjemmesygeplejerske, er det hverken hjemlig hygge eller charterferier, der lokker. I stedet sætter hun kursen mod Tanzania for at hjælpe de lokale. Sådan har det været, siden hun sammen med sin mand besteg Kilimanjaro og faldt pladask for landet og befolkningen.”

Vi er rigtig stolte af at have en så aktiv og entusiastisk formand, som ikke bare går forrest med opvasken og sæbeproduktionen, men også tager en ordentlig tørn for foreningens arbejde i Usa River.

Se det fine indslag fra PUST Media: https://www.tv2nord.dk/artikel/vibeke-hjaelper-lokale-i-tanzania?fbclid=IwAR014rqoOMD02JhlaPRKowf0FT8-OZNmcXa1XaumjSlcZrLVva9gzutIHiw 

Træt af at pakke gaver ind?

Giv et medlemskab i julegave for kun 50,-

Igen i år har du mulighed for at give et julegave-medlemskab til Tanzibarn. Du får et personligt print-selv bevis, der kan lægges under juletræet eller bruges som adventsgave. 

Du gør således: Send en mail til tanzibarn@gmail.com med navn på giver og modtager, og overfør 50,- pr medlemskab. Så modtager du et gavebevis pr mail.

Mobilepay: 86143 (husk at indtaste dit navn og adresse)

eller overfør til: Reg.nr.: 7040 og kontonummer: 1195642 (husk at opgive navn og adresse)

Idrætsefterskole løb hele natten for Tanzibarn

De friske efterskoleelever fra Tirstrup Idrætsefterskole kæmpede hårdt i 24 timer for at samle ind til Tanzibarns projekter. Det gjorde de over evne og donerer det store beløb på 68.000 kroner til foreningen.

Medlemmer, bekendte og selv aktive tanzanianere med Facebook-profiler gjorde deres til, at Tanzibarn skulle være foreningen, der skulle støttes af Tirstrup Idrætsefterskole og deres 24-timers løb. Det lykkedes at Tanzibarn og projektet Legeheltene begge skulle støttes af det sponsorerede løb. Og løb – det gjorde de unge mennesker!

Tanzibarns næstformand Anders Hjortskov besøgte efterskolen, holdt et kort foredrag om foreningens projekter i Usa River og gav en indføring i Swahili. Dagen forløb med både tanzaniansk fodbold med hjemmelavede bolde og bålmad i gården. 

Stor sum til frivilligt arbejde

Ugen efter galt det selve 24-timers løbet. Idrætslærere og elever havde trænet hårdt til opgaven, testet ruten og lært om at økonomisere med kræfterne, så det var muligt at løbe helt op til 90 kilometer på dagen. Tanzibarns frivillige, medlemmer 

og bestyrelse fulgte løbet tæt og var vildt overraskede og rørte over det store engagement, som eleverne udviste.

Eleverne endte med at samle et svimlende beløb på 

137.633,50 kroner ind – hvoraf halvdelen går direktetilTanzibarns projekter. Vi er enormt taknemmelig for det store stykke arbejde, som de meget engagerede lærere og elever på skolen har lagt i sagen.   

Masser af tipsmidler til Tanzibarn

Tanzibarn har modtaget 48.614 kr fra de danske udlodningsmidler, tidligere kendt som tipsmidlerne, som driftsstøtte til foreningen. 

Hvornår har du sidst spillet på hjemmeholdet? Hvert år sender Danske Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S penge til samfundet i form af udlodningsmidler, der består af overskuddet fra lotto m.v. Det bliver til ca. 3,3 mio. kroner om dagen. Pengene uddeles af de danske ministerier, hvor kulturstyrelsen står for uddeling af 81% af udlodningsmidlerne. I år har Tanzibarn modtaget 48.614 kr fra udlodningspuljen til drif af almennyttige og humanitær formål. 

Det er midler der har stor betydning i vores lille forening. Mange fonde og puljer prioritere igangsættelse af nye initiativer og støtter ikke drift af igangværende projekter. Vi har løbende mange nye aktiviteter og projekter i de lokale foreninger, som vi kan søge midler til, men vi prioritere også at have en fast kerne i aktiviteterne, som kan være svære at søge midler hjem til. 

At modtage midlerne fra Udlodningspuljen har derfor stor betydning for Tanzibarns arbejde i Tanzania og er med til at sikre en stabilitet og sikker drift af foreningen. Du kan læse mere om udlodningsmidlerne her: www.udlodningsmidler.dk

Gang i dansetruppen til sportsfesten

De højenergiske fyre fra sportsklubbens dansetrup viste for nyligt deres seneste intense show til ære for foreningens store begivenhed på sportspladsen. Se en flot video fra dagen.

https://youtu.be/BlMVp8NT0FE

next
prev

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/www/tanzibarn.dk/wp-content/plugins/logo-slider/ls_logoslider.php on line 488